El Cementerio Merida

Vlak voor alle feestelijkheden beginnen, heb ik foto’s genomen van de prachtige, vriendelijke en kleurrijke begraafplaats van Merida. Helaas was het al behoorlijk donker, omdat ik de begraafplaats niet kon vinden.

De markt in Merida

Aanstaande vrijdag 31 oktobter begint het 3 daagse Mexicaanse feest Dia de los Muertos, ookwel Hannal Pixán genoemd. Overal op de markten zijn de traditionele suikerschedels die bij dit feest horen te koop.

Los Angolitos 3

Na diverse experimenten met suiker, hier eindelijk enkele geslaagde proeven van gekleurde caramel!

11

10

Enkele nieuwe bomen

Werkplaats

Een nieuwsgierige buurman.

Yaxche, het centrum van de kosmos

Bomen in verschillende modellen, van ijzerdraad, papier, siliconen en was.

9

8

7

Tekeningen

Studies naar bomen

Los Angolitos 2

Om de angolitos in caramel te kunnen gieten, maak ik mallen van rubber.

6

Mexico omgeving

Yucatan heeft veel Cenotes, plekken in de grond waar water uit stroomt. Soms zijn het grotten, soms poelen. Maar de meeste staan met elkaar in vebinding doormiddel van ondergrondse rivieren. Deze cenote is te vinden bij Cozama.
Vroeger werden ze gebruikt voor drinkwater, maar er werden ook dieren en mensen in geofferd.

Ook zijn er in Yucatan veel vervallen hacienda’s. Vroeger weren deze gebruikt voor het verbouwen van sisal/ heneqeun. Uiteraard werden hier slaven voor gebruikt. Zelfs tot halverwege de vorige eeuw!
Deze hacienda in Sotuta de Peon is een van de weinige die nog in werking is. Je ziet een deel van het gebouw, met ervoor de witte sisal die hangt te drogen.

Nuestra Señora de Guadalupe

Guadalupe is de beschermheilige van Mexico, voornamelijk voor de arbeiders. Ze siert de huizen, is vaak in het centrum van een dorp en is ook te vinden in de katholieke kerken. Ze is ooit verschenen als visioen aan de indiaanse Juan Diego die net bekeerd was tot het Christendom. Voordat de kleine donkere maagd verscheen, werd de aardgodin Tonantzin vereerd. Ik ben begonnen om de afbeeldingen te verzamelen.
Guadalupe in Cholul & Temozonsur.

Yucatanse gerechten

28 september heb ik voor de Gruber Jez fundatíon en residence kunstenaars traditionele Yucatanse gerechten gemaakt, na ons bezoek aan de markt in Merída. Ensalase xek wat vaak gemaakt wordt tijdens Hanál Pixán (dia de los muertos), sikil p’aak is een dip van o.a. pompoenpitten voor totopos (nachos)& pol k’an zijn gefrituurde bolletjes van tortilladeeg met vulling.

Rond het huis

Ons Zwembad was tijdelijk buiten werking door lekkage. We kregen veel bezoekers in het laagje water in het zwembad.

5

Tekeningen

Ook maak ik tekeningen van bomen en afdrukken van planten om uiteindelijk een sculptuur te maken. Dit zijn twee uitgewerkte tekeningen. Alleen het documenteren vraagt nog wat aandacht!

Los Angelitos

1 & 2 november is het Diá de los muertos in Mexico. Dan worden de overleden geliefden herdacht bij de graven. De Mexicanen geloven dat de overleden kinderen engelen worden. Mijn eerste project is het vormgeven van deze ‘engelen’.
Waarschijnlijk wordt het een tijdelijke installatie van vallende angolitos van karamel, in combinatie met beeldmateriaal van de graven tijdens Diá de los muertos.

Mexico omgeving markt Merida

4

3

2

museumantro 27-9-2008 20:39

Mexico omgeving Dzibilchaltun

Tijdens het bgin van de lente en het begin van de herfst schijnt de zon precies door de opening van dit gebouw. foto genomen om 7.00 sóchtends.

1

Mexico

Van 15 september tot en met 16 december verblijf ik bij de Fundacíón Gruber Jez in Cholul, Yucatan, Mexico. http://www.fundaciongruber.org
Het is een geweldige luxe om 3 maanden alleen met mijn beeldende kunst bezig te zijn, in zo’n andere mystieke en inspirerende omgeving.
Ik heb deze periode gekozen, omdat die gelijk valt met het Mexicaanse feest Dia de los muertos of Hannal Pixán. Vorig jaar heb ik dit feest meegemaakt in yucatan, dit jaar reis ik hiervoor naar Chiapas. Hier zijn nog veel oude tradities in ere gehouden.
Tijdens mijn werkperiode is er ook het feest van de heilige Judas en de allerbelangrijkste heilige van Mexico: De Guadelupe.
Tijdens mijn werkperiode wil ik onderzoek doen naar de tradities en rituelen van de Mexicaanse feesten, processies en dodenverering.

Foto’s zijn de werkplek en mijn tijdelijke huis met auto.